• We have updated our Community Code of Conduct. Please read through the new rules for the forum that are an integral part of Paradox Interactive’s User Agreement.

unmerged(63886)

@ my Swedish HQ
Dec 26, 2006
2.622
1
Rumänien reser sig - Cornelius Codreanus Järngardet tar makten i Rumänien

Rumänien reser sig
Cornelius Codreanus Järngardet tar makten i Rumänien

codreanuzi6.jpg

Innehållsförteckning

Inledning [070203]

Del I: Prolog
Framväxten av Corneliu Zeela Codreanus Järngardet.
-Codreanu bestämmer sig [070203]
-Väktarna för nationellt medvetande [070204]
-Den nationella rörelsen växer [070204]
-Makten närmar sig [070204]
Rumänien 1936-1938.
-Allmänt [070204]
-Politik [070204]
-Produktion [070204]
-Militär [070204]
-Teknologi [070204]

Del 2: Codreanus Rumänien
Codreanu tar makten [070204]
Stor-Rumänien [070205]
Kriget mot Polen. [070206]
Sovjetunionen kräver Bessarabia! [070206]
Militärkupp och Ungern kräver Transylvanien! [070207]
Bulgarien kräver Konstanta - Krig! [070207]
Ungerns svek - tvåfrontskrig! [070211]
Jugoslavien dras in i konflikten på Balkan [070215]
Lugnet sprider sig över Balkan [070218]

DISCLAIMER: ÅSIKTERNA TILLHÖRANDE CODREANU OCH JÄRNGARDET MÅSTE INTE NÖDVÄNDIGTVIS ÖVERENSSTÄMMA MED MINA EGNA. JAG HAR UTGÅTT FRÅN DE KÄLLOR JAG HAR FÖR ATT KUNNA SKRIVA EN BRA AAR.
 
Last edited:
Inledning.

Inledning.

Det var tio år sedan ärkeängeln Mikaels legion bildades och detta skulle firas. Legionens ledare, Cornelius Zelea Codreanu, skulle hålla ett tal vid firandet.

006tu6.jpg

Mängder av anhängare till legionen hade samlats till 10-års jubileet

Codreanu äntrade scenen och publiken tystnade när han började tala.

Kära kamrater,

efter femton år av kamp, förföljelse och offrade liv, måste den rumänska ungdomen veta att legionärernas tid är här.

Alla fiendens försök kommer att krossas; alla planer att fresta oss, alla försök att köpa våra själar, alla ansträngningar att splittra oss likväl som att få oss att förråda varandra, kommer falla till marken.

Titta dem rakt i ögonen – alla ni tyranner! Uthärda deras slag och stöd deras tortyr, för alla våra offer kommer bli grunden av järn, av trasiga kroppar och av torterade själar för, för segern.

De från oss som kommer att falla, kommer att ha hjältars namn och gravar! Medan de som dödar oss, kommer ses som förrädare och anklagas generation efter generation.

Ur askan ur elden reser sig legionären som segrare! Med en själ av sten. De som tror att de kan besegra honom likväl de som tror de kan köpa honom, blir snart övertygade – om än försent – att de misstog sig.​
Publikens spontana applåder fortsatte minut efter minut. Legionen var större och starkare än någonsin tidigare.

Men än hade de inte makten, de närmaste åren skulle däremot visa sig bli händelserika.

Skulle framtiden ge Cornelius Zelea Codreanu rätt?
 
Framväxten av Corneliu Zeela Codreanus Järngardet. - Codreanu bestämmer sig.

Codreanu bestämmer sig.

027kk7.jpg

Codreanu - andra från höger - tillsammans med de män som blev gripna den 9 oktober.

I gryningen den 9 oktober satt ett halvt dussin män gripna på Bukarest polistation. En förrädare inom gruppen hade sagt att männen planerat mordet på tjugo framstående rumäner, bland annat ledande politiker och industrimagnater. Nu skulle de förhöras av polisen och regeringens tjänstemän.

Ledaren för den påstådda konspirationen var 24-åringen Corneliu Zelea Codreanu. En efter en, försvann hans kamrater in i förhörsrummen. Han funderade; vad skulle de fråga? Vad skulle han svara? Till slut blev det hans tur.

Förhörsledaren beodrade att en rad komprometterande brev och ett antal vapen tillhörande gruppen skulle läggas framför Codreanu på bordet. "Är detta era vapen", frågade han.

Codreanu tvekade. Han bad om ett ögonblicks betänktetid. Han stod inför ett vägskäl; skulle han erkänna och få sitt straff eller förneka och hoppas på det bästa? Förhörsledaren satt lugnt och väntade på hans förnekande.

Men då sade Codreanu: "Ja, dessa vapen är våra. Vi ville använda dem till att skjuta ministrarna i regeringen, rabbinerna och alla judiska bankirer." En kort konstpaus och sedan fortsatte: "Männen vi ville döda är" och så började han rabbla en rad namn: "Marzescu, Bercovici, familjen Blanks, Rosenthal, Fildermann, Honigmann och alla andra". Förhörsledaren var förvånad av den unga mannens mod och glömde bort sin tidigare överlägsna attityd och frågade försynt: "Men varför döda dem?".

Codreanu svarade: "De första för att de förått vårat land". Han tog ytterligare en konstpaus och fortsatte sedan lugnt: "De senare för att de är korrupta och tillhör fienden".
"Och det ångrar du inte nu?"
"Nej, vi ångrar ingenting. Även om vi fallit, spelar det ingen roll: bakom oss finns det tiotusentals som tänker likadant!"

När solens strålar nådde in i polisstationens fönster, leddes Codreanu med högt huvud till en källarcell.

Tärningen var kastad. Från och med nu fanns det ingen återvändå för Corneliu Codreanu: kampen för hans lands frihet var allt.

Men vem var denna yngling som tagit till sådana desperata åtgärder att han kunde dömas till döden för sitt brott? Corneliu Zelea Codreanu föddes den 13 september 1889 i den lilla byn Hushi i den rumänska provinsen Moldavien. Hans fader var av gammal skogshuggarsläkt och hans moder var lärare. Från det att Corneliu fyllt elva år tills han var sexton, gick på han den kända militärskolan Klostret på kullen. Där lärde han sig soldaternas ideal: mod, disciplin och styrka. Codreanu var en ledare och en skicklig organisatör, vilket skolan utvecklade och han fick smak för hårt arbete och självförnekade eller som han sade; "jag har lärt mig att älska skyttegravarna och förakta planneringsrummet [Han syftade på generalerna som ritade på sina kartor, min anm.]".

När Rumänien förklarade Österike-Ungern krig i augusti 1916, kunde Codreanu inte sluta upp i militären på grund av sin ålder, men han lämnade sitt hem och for till sin fader vid fronten, där hans far kommenderade ett kompani infanteri. Codreanu tog del i anfallet och den efterföljande reträtten över den hårda terrängen i Transylvanien, tills han fader beodrade honom att återvända hem.

När kriget var över 1918, blev Codreanu snart en officerskadett på ett infanteri-regemente. När han slutfört sin utbildning och återvände till den stora staden Jassy, fann han en stad och dess universtet förstörd av strejker och demostrationer. Arbetarna, som slavat under miserabla arbetsförhållanden och låga löner, hade slutit upp bakom de kommunistiska agitatörerna som fyllde deras huvud med visioner om drömlandet som byggdes vid Rumäniens gräns i Sovjetunionen. På universitet var många studenter och proffesorer kommunister eller marxister och hade inga problem att förtrycka sina mer nationalistiska kollegor.

Situationen i Jassy var ohållbar, speciellt för en ung patriot som Codreanu. Enandet av alla rumäner till ett enat, stor-Rumänen efter första världskriget, var fullbordandet av århundraden av nationalistisk längtan. Men dessvärre, föraktade intelligentian och arbeterna allt som de rumänska nationalisterna höll kärt: Kung Ferdinand, kyrkan och armén.

Det tog inte lång till för Codreanu att identifiera den drivande kraften bakom dessa anti-nationella aktiveteter hos arbetearna och de intellektuella. Båda fraktionerna utsattes för propaganda, agitation och kontrollerades nästan enbart av en enda främmande grupp.
 
Last edited:
Ni får gärna kommentera! ;)

Sedan skulle jag gärna vilja höra lite förslag till mina självskrivna events:

eftersom det är sådana stora fördelar att vara "the bad guy" i Hearts of Iron, hur pass långt ska jag ändra politiken för att representera det nationella Järngardet eller deras parti, Allt för fädernäslandet, utan att jag ska få för stora fördelar?

Sedan tänkte jag spela de två första åren, göra en sammanfattning och först 1938 börja uppdatera på en mer regelbunden basis, eftersom då har Codreanu och hans parti makten. 1938 var året då hans parti blev Rumäniens tredje största och han själv blev mördad under en fångtransport.

Förslag och kritik mottages gärna!
 
Bra grejer! (förutom konstpauserna, konstpauser gillas inte)

Jag gillar vad jag läst hittils faktiskt, men jag skulle föredra lite in-game-bilder i kommande uppdateringar. Lycka till med skrivandet! Får mig nästan att vilja skriva en egen... Mwehhh...
 
The Wookiee said:
Bra grejer! (förutom konstpauserna, konstpauser gillas inte)

Jag gillar vad jag läst hittils faktiskt, men jag skulle föredra lite in-game-bilder i kommande uppdateringar. Lycka till med skrivandet! Får mig nästan att vilja skriva en egen... Mwehhh...

Jo, men va fan, det kommer. Jag måste skriva klart "förordet" först. Ca 1/3 klart. Sedan skriver jag om åren 1936-1938; en summering med massor och massor av bilder! Lovar!

Och sedan, efter '38, kommer det bli en jävla massa gameplay med bilder och dylikt. :)
 
Väktarna för nationellt medvetande.

019rv3.jpg

Codreanu vid en av utdelningarna av propaganda på Jassys universitet

1919 var den så kallade arbetarrörelsen i Jassy ledd av en doktor Ghelerter som hade Messrs, Gheler, Spiegler och Schreiber som sina adjuanter. Deras överordnade i rumäniens huvudstad, Bukarest, var Ana Pauker och Ilie Moscovici. Alla av dem, liksom majoriteten av kommunisternas ledare, judar.

De judiska revolutionärerna i Rumänien fick sitt stöd från sina släktingar i Ryssland, där judarna utgjorde en majoritet av de bolsjevikiska ledarna. Inspirationen hade de också hämtat av den korta, blod-dränkta regimen i Bela Kun och de judiska kommisarierna i Ungern [som hade blivit fördrivna av den rumänska armén bara månader tidigare].

Codreanu var oförskräckt av den arrogansta vänstern och deras judiska herrar. Han började arbeta för att krossa den judiska marxismen i Jassy med samma hänsynslösa mod han visat vid fronten tre år tidigare.

Upprörd av apatin och fegheten hos universitets konservativa studenter, slöt sig Codreanu tillsammans med en grupp kallad Väktarna för nationellt medvetande, som hade grundats och leddes av den stora stålarbetaren Constatin Pancu. Gruppen innehöll rumäner från alla klassen och deras gemensama nämnare var att bygga ett starkt Rumänien med social rättvista och fördrivning av alla främlingar.

Codreanu blev snabbt en av de dominanta figuerna i Väktarna för nationellt medveteande. Tack vare oupphörlig och herisk aktivism, blev den lilla rörelsen en kraft att räkna med på Jassys gator och fabriker.

Hos ministeriet för statligt monopol och Nicolina järnvägsfabriken lyckades Codreanu och en handfull sympatisörer trotsa tusentals strejkande arbetare genom att plocka ned den röda flaggan och hala den rumänska trikokoloren över byggnaderna. Hans vilja och mod, gav honom respekt bland rumäniens arbeterare när ryktet spred sig och landets ledare hatade honom än mer.

Codreanu och hans sympatisörer i rörelsen var långt ifrån reaktionära när det gällde den sociala ordningen. Väktarnas program kallade han för kristen national socialism och Codreanu och rörelsens mål var "inte bara att frita arbetarna från judisk-marxistisk influenser, utan också utveckla en stark känsla av nationell identitet hos dem". I programmet kunde man läsa:

"Det är inte tillräckligt att besegra kommunismen. Vi måste slåss för arbetarnas rättigheter. De måste ha rätt till bröd och ära. Vi måste slåss mot alla oligarkiska partier, skapa nationalla arbetsorganisationer som kan kämpa för sina rättigheter inom statens ramar, istället för mot staten".

Efter att den rumänska regeringen inte brytt sig om att krossa de kommunistledda strejkerna och demostrationerna, vände Codreanu och hans anhängare sig mot Jassys universitet. I början av 1920-talet, översvämmades de rumänska universtitet av judiska främlingar - speciellt i Jassy, trots att de bara utgjorde fem procent av befolkningen - som oupphörligen agiterade mot allt som var rumänskt.

Codreanu och hans kamrater satte stop för den judiska terrorn på universitet och dess campus. De röda som tidigare hade fryst ut, mobbat och förföljt nationalisterna, fann sig själva vara lika utsatta som sina tidigare offer.

Modet med ryska mössor - som bars i sympati för kommunisterna i Ryssland - blev passé när Codreanus grupp tog av dem deras mössor och brände dem.

En studentstrejk ledd av juden Spiegler avbröts när Codreanu och hans grupp ockuperade matsalen med strejkande studenter och förklarade:

"Den som inte arbeter, äter heller inte".

När den judisk-ägda tidningarna i Jassy - Opinia och Lumea, attackerade kung Ferdinand och förolämpade Codreanu, stormade de unga nationalisterna tidningens kontor och förstörde dess pressar.

När Codreanu tog studenten 1922, hade han förvandlat universitet i Jassy till ett starkt nationalistiskt fäste. Dessutom hade han och hans grupps idéer om ett stark Rumänien och ett motstånd mot den judiska makten spritt sig till skolor och universitet över hela landet.
 
Den nationella rörelsen växer.

Den nationella rörelsen växer.

032li5.jpg

Utanför Jassys universitet; Codreanu, proffesor Cuza och två nationella studenter, under strejken 1923.

Codreanu valde att fortsätta sina studier, nu i politisk ekonomi. Hösten 1922, for han till Tyskland och skrev in sig på Berlins universitet. I Berling bekantade han sig med tyska nationalister och det var under denna tid, som han för första gången hörde talas om Adolf Hitler, och såg som en sann nationalist och kämpe för det tyska folket.

Men Codreanus studier avbröts abrupt. Den 10 december, 1922, strejkade studenterna vid de rumäniska universiteten. De krävde inte bara mer mat och bättre levnadsvilkor, utan också en begränsning av hur många judar som skulle få gå på universiteten.

Codreany skyndade sig tillbaka till sitt Rumänien för att delta i studenternas strejk. Strejken drog ut flera månander, trots regeringens flitiga användande av polis och den reguljära militären.

Under strejken blev han övertygad om att det var dags för att skapa en nationell rörelse som inte begränsade sig enbart till studenter, utan lockade rumäner från alla klasser och åldrar. Tillsammans med proffesorn A.C. Cuza på Jassys universitet, grundade de Kristet Nationellt Försvar den tredje mars, 1923.

Knappat tre veckor senare sammanträdde den rumänska riksdagen och förklarade den nationalistiska och anti-semitiska rörelsen krig, genom att tillåta nästan varje jude i rumänien att bli en medborgare. När Codreanu hörde detta, föll han i tårar. Alla nationellt sinnade rumäner var chockade.

Det fanns en enkel förklaring till det rumänska folkets upprördet. De rumänska judarna var som en främmande blodkropp i den nationella organismen. De skiljde sig från rumäner med sitt språk, sina kläder, sina seder, sin religion, sin ras och sin mentalitet. Inte heller var de redo att förändra detta; utan det var rumänerna som skulle anpassa sig till judarna.

Efter Rumänien vann sin frihet från det Ottomanska imperiet 1879, hade rumänska statsmän och intellektuella försökt att förneka judarna medborgarskap i Rumänien. Yttre påverkan från europeiska stormakter som Storbrittanien och Frankrike, alltid redo att tillfreställda de judiska finansiärerna, tvingade den rumnska regeringen att erkänna den teoritiska rätten till judiskt medborgarskap. Men eftersom kvalifikationer krävdes, att de antingen tillhörde den rumänska militären eller kunde uppvisa en hög moralisk karaktär, blev få judar medborgare.

Men trots detta, ökade den judiska ekonomiska makten stadigt. Under tiden Codreanu försökte kämpa mot deras inflytande, ägde Rumäniens judar de flesta banker och tidningar. Deras kontroll över Rumäniens ekonomi, gav dem möjlighet att påverka landets politiska system. De större partierna - liberalerna, bondepartiet och arbetarpartiet- kämpade för judiska intressen och var gick så tydligt i deras fotspår, att man omöjligen kunde skilja dem åt.

Trots den långa strejken, måste den ses som ett misslyckade. Hösten 1923 återvände de rumänska studenterna till skolbänken. Förvisso hade de vunnit ett fåtal materiella fördelar, men regeringen vägrade ge efter deras krav av att begränsa antal judar som strömmade in till universiteten.

Fyllda av besvikelse och vemod, beslöt sig Codreanu och en ung nationalist från Transylvanien, Ion Mota, att utarbeta en plan att avrätta flera medlemmar av regeringen och andra inflytelserika "rumäner", vilket ledde till deras arrest.

Vid rättegången i Bukarest, tog Codreanu fullt ansvar för planen. Tack vare sympatin hos juryn - alla rumäner - vann han och hans kamrater. Den enda som inte släpptes omedelbart, var Mota, som sköt förrädaren i hans cell.

Codreanu återvände till Jassy och fortsatte sig arbete med att organista det kristna nationella försvaret. Utanför Jassy, byggde han och flera kamrater från universitet, ett klubbhus. Synen av medel-klass studenter arbeta så hårt, fick en inspirerande effekt hos de lokala bönderna som snabbt slöt upp, byggde huset och lyssnade på Codreanus idéer om ett nytt Rumänien.

Men de lämnades inte i fred mer än ett par veckor. Polis från Jassy kom, arresterade och skjutsade de unga männen till Jassys polishus. Där misshandlades de och blev behandlade som hundar ända tills flera ledande personer i Jassy ingrep och säkrade deras frisläppande.

Codreanu och proffesor Cusa bad justitieminister att avsätta den ansvarige poliscefen Manciu, men förgäves. Han fick inte ens en reprimand, utan belönades istället med dekorationer och en befodran. Judarna visade sin uppskattning genom att köpa honom en bil.

Flera månader senare, den 25 oktober, 1925, stötte Codreanu och Manciu på varandra igen. Denna gång i rätten där Codreanu förberedde sitt försvar av en student som hade blivit arresterad vid klubbhuset. Omringad av en grupp poliser, klev Manciu fram och slog till honom. Codreanu vägrade att än en gång bli förnedrad, drog sin revolver och sköt honom. Polischefen Manciu dog omedelbart.

Codreanu greps och fördes till rätten i Tunul Severin i sydvästra Rumänien, så långt ifrån Moldavien där så många sympatiserade med honom. Trots det, hade tusentals sympatisörer samlats i den stora teatern där rättegången hölls. Ledande rumäner vittnade till Codrenaus fördel medans statens vittnen försökta stammande avvisa att Manciu på något sätt skulle använda sig av brutala metoder. Efter att juryn överlagt i inte ens 25 minuter, valde man att fri Codreanu.

Efter det, drog han ned på de politiska aktiviteterna för en stund. Strax efter rättegången hade han nämligen gift sig med Elena Iilnoiu och de reste till Frankrike där Codreanu återupptog sina studier vid Grenobles universtitet och tog sin doktorand i politisk ekonomi.
 
Jag tyckte det var väldigt bra! Väntar på en uppdatering. :)
 
Verkligen bra! :)

/W
 
Oj ännu en Rumänsk aar.
Del I i min blev just klar.
 
TeutonburgerW said:
Tack! Och bättre kommer det bli; förutom ytterligare ett kapitel om Codreanus liv, har jag 100 bilder från spelets två första år som ska fixas, sammanställas och skrivas om!

Många bra bilder kombinerad med bra text kan inte misslyckas!
 
Som sagt gärna lite in-game bilder.
Annars är den bra!
 
Vi behöver inte dom där spelbilderna ännu, det är viktigare med en bra genomtänkt bakgrundshistoria!
 
Makten närmar sig.

042tt3.jpg

Inför valet 1937 marscherade legionen på Bukarest gator

I maj 1927 återvände Codreanu till Rumänen. Det kristna nationella försvaret hade separerates i två fraktioner när proffessor Cuza bannlyst sina konkurrenter från organisationen.

En klyfta mellan Codreanu och Cuza kunde urskiljas efter en tid. Egentligen var Cuza konservatist och trots hans antisemitism, hade han flera gånger visat sig villig till att sammarbeta med de etablerade politiska partierna. Organisationen drabbades också av hans bristfälliga organisationsförmåga.

Codreanu och flera trogna kamrater valde att lämna rörelsen. Den 24 juni grundades istället den nya rörelsen: Ärkeängeln Mikaels legion. Legionen hade inget partiprogram, men de saknade partiprogram eller som Codreanu sade: Landet dör i avsaknad av riktiga män, inte partiprogram... Det är med andra ord inte partiprogram vi behöver, utan män, nya män. För sådana män som finns idag, formade av politiker och judiskt inflytande, kommer att komprissa med de mest briljanta partiprogram."

Codreanu drömde om legionen som en skola för dessa män, en ny rumänsk aristokrati, en geneartion of hjältar. Legionens män enades i kärleken för Gud och nationen, ömsesidig lojalitet och accepterandendet av plikt och offer för att uppnå sina mål.

Trots detta, insåg Codreanu att innan en politisk revolution skulle ske, måste en mental revolution ske först, för att skapa någonting som är oberoende av tiden.

Utan att stark organisations struktur, hade legionen blivit ännu en grupp med höga ambitioner utan att komma någonvart. Men återigen visade Codreanu som det geni han var. Han organiserade legionen i hierakiska linjer. På varje nivå, från den lägsta enheten, nästen, på orten, till grupperingar i varje ort, stad, landskap och regioner och ledare utsågs inte genom val, utan genom att visa sig kapabel och modig. Codreanu som nu titulerades Kapten Codreanu var självklar i rollen som legionens ledare.

Legionens viktigaste enhet, nästet, räknade in allt mellan tre till tretton medlemmer. Det gjorde att män som tyckte som legionen kunde komma och bli en del av gemenskapen, när nästan marscherade och sjöng tllsammans, delade ut propaganda och höll möten varje vecka. Lika viktigt för gemenskapen i nästen var att hjälpa fattiga bönder med arbetet på gården.

Sakta men säkert växte legionen. Codreanu var emot någon storskalig rekrytering eftersom han inte ville riskera legionens höga standard. Studenterna höll sig till en början kvar vid de större nationalistiska grupperingarna, till exemplel kristet nationellt försvar. Men när tiden gick, slöt folk upp från högskolan och oich framförallt de som studerade vid handels och tekniska fakulteterna.

Nästen blev etablerade överallt och gjordes själlvförsörjande. Först i provinserna Moldavien och Bucovina, sedan i Transylvanien och Wallachia, legionennärerna blev allt fler och fanns representerade över allt. Snart var legionen tillräckligt stor för att äntligen på allvar nå ut till de bortglömda männen och kvinnorna i Rumänien: bönderna.

Ingen i landet hade lidit mer i systems händer och under judarnas inflytande än judarna. Trots en stor landreform efter kriget, saknade de rumänska bönderna verktyg, djur och annat nödvändigt kapital för att driva jordbruk. De tvingades att låna pengar för att överleva till ockerräntor hos de judiska bankirerna. Judiska skogsägare avverkade skogarna som bönderna tidigare ägde gemensamt och judarna spekulerade bort böndernas mark närhelst de passade. Svälten och sjukdomarna spred sig på landsbygden och inte ens på den lokala restaurangen fann de någon tröst, eftersom judarna tagit över dem och höjt priserna så att en bonde knappast hade råd att unna sig varken öl eller mat.

Men till en början var bönderna misstänksama mot legionen. De hade blivit besvikna så många gånger sedankriget. General Acerescus regim som böndern stödde med stor entusiasm visade sig inte vara bättre än andra partier. Likadant var det med böndernas parti, som vid valdagen sade sig stå tillsammans med bönderna och utllovade fantastiska löften, men så fort valet var över, återgick till sina liberala och kapitalistiska idéer där de fattiga bönderna stod utan chans att klara sig.

Codreanu och hans legionärer visade snabbt att de fanns ingen anledning att visa misstänksamhet mot dem. De gav inga löften, inte heller bad de om böndernas stöd. Istället marscherade eller red de igenom byarna och sjöng sånger om Rumäniska heroiska förflutna och en ömsesidig respekt mellan legionärerna och de fattiga bönderna växte fram och legionärerna började hjälpa bönderna där det behövdes. De grävde diken, satte up staket, reparerade hus och hjälpa till med skörden. De grön-skjortade legionärerna talade om det kommanda Rumänien där alla hade sin plats, inte baserat på sin rikedom eller utbildning, utan efter hans karaktär och tro.

1931 var legionen så stark att de kunde ställa upp i de allmänna valen. I rörelsens valmanifest kunde man läsa:

"Ingen som har ögon kan ha undgått att se att vårt en gång så rika land, blivit en ruin. Böndernas husåll och mark är ingenting värd, dessa byar fyllda av miserabla människor, själva grunden för vårt land, för våra landskap, för våra berg, för de obrukade markerna som kude producerat mat till de fattiga, olycksdrabbade bönderna i ruinerna. Staten, ja hela landet, borde skämmas!

Och över dessa ruiner överallt i Rumänien, har män utan ära, byggt palats där de föraktar vårt land som är i plågor och tvingar er att lida, stackars miserabla rumänska bönder!

En mer fruktansvärd scen har aldrig tidigare skådats. Miljontals hushåld förstörs, krossas under ruierna och oräkneliga människor har ingenting kvar förutom tårar. För att göra allt värre, de som plundrat vårat land och tömt landets skattkista, ber nu ironiskt leende om era röster i valet!"


Men valet blir ingen succé. De ledande partierna gjorde allt de kunde för att förstöra för Legionen och dess militanta gren, järngardet. I januari 1931 bannlös regeringen legionen och järngardet, efter att en nationalist, utan kopplingar till varken legionen eller järngardet, försökt mörda en regeringsmedlemm. Trots att en domstol förklarade Codreanu och hans organisation oskyldig, hade partierna lyckats med sitt mål: ingen legionärer blev vald till någon församling.

Judarna och deras hantlangare kunde dock inte länge till dämpa legionens popularitet. Både Codreanu och hans fader blev invalda i Moldavien året därpå och legionen fick sina platser i riksdagen.

När stödet för legionärerna växte, brydde sig den judiska fienden allt mindre om de demokratiska spelgreglerna, som Codreanu utgjorde ett hot mot.En historiker Eugen Weber, som knappast sympatiserade med legionen, skrev om den judisk kontrollerade statsapparten: "De som utgjorde ett hot mot den rådande systemet, fick se hur staten olagligt mobiliserade armén, polisen, de militära och civila domstolarna, den adminstrativa appareten med alla dess möjligheter till förtryck för att neutralisera hotet mot deras system."

1933 beslöt den liberala regeringen i Ion Dica, hetsad av hans utrikesminister Nicolae Titulescu, en av alla judiska agenter i Rumänen, att återigen bannlysa legionen. Massarresteringar väntade och tusentals legionärer fängslades i koncentrationsläger. Men hos jyrun var dessa ärofulla män bra människor och därför friades samtliga och Codreanu och hans legion förklarades oskyldiga till att påstådda brott.

De tre nästa åren byggde legionen upp sin styrka. Codreanu organisera arbeterrörelser i städerna som i vissa fall växte sig till fler än 13.000 medlemmar. Legionärerna stärkte sina band med de nationalitiska grupperingarna ute i Europa. En grupp legionärer for till Spanien för att slåss mot kommunismen, b.la. Ion Mota, som efter den misslyckade plotten blev Codreanus högerhand, föll där.

I december 1937 hölls ännu ett val. Legionens parti - allt för fädernäslandet, blev det tredje största partiet. Legionens succé i kombination med de stora förlusterna hos de etablerade partierna, fanns plöstligen möjligheten att ingå i en koalitionsregering ledd av Codreanu.

Men Codreanu ville annorlunda. Han utlyste nyval den första januari: ett val som skulle förändra Rumänien....
 
Väntar på fortsättningen :)
 
Mr. G said:
Väntar på fortsättningen :)

Hållar på att skriva en sammanfattning om de fem punkterna du kan se i första inlägget; allmänt, politik, teknologi, produktion och miltär. En jävla massa bilder. Har väl fixat till en tredjedel av bilderna och inte skrivit något, men de är på väg! Måste dock röra mig iväg ett par timmar nu i eftermiddag, men förhoppningsvis är dem uppe före kvällen. :)
 
Det är spännande och bra läsning som vanligt. Dock stör jag mig litegrann på de få stavfel som finns, men det gör ju inget. Det är bara jag som är dum och stör mig på det. :p