• We have updated our Community Code of Conduct. Please read through the new rules for the forum that are an integral part of Paradox Interactive’s User Agreement.
I Herrens år
Kapitel 6, del 2

Allt verkade perfekt som läget var för svenskarna. De satt trygga i Ingermanland och Neva och provianten strömmade in med skepp och landvägen från Finland. Men rapporter kom samtidigt in om vilka förluster Tyska Ordern hade och till slut så insåg den svenska staben att deras allierade var i stor fara. Kungen skickade hela den kungliga flottan som tog ombord alla viktiga personer utanför Danzig, den sista fria staden.
Däremot kunde han inte förmå Tyska Orderns ledare att inte sluta fred med ryssen.
En fred slöts tyvärr följande månad och var chockerande lätt. Tyska Ordern slapp undan med att betala skadestånd, visserligen en enorm summa men ändå en lättare börda mot vad som kunde ha krävts.
Furst Vassily av Moskva hade uppnått en fred som skulle frigöra hans stora armé i Baltikum.
I och med denna fred stod Sverige ensam mot Moskva och det var vad han velat uppnå.
Ifall detta varit början på kriget hade svenskarna haft övertaget, men nu hade de ont om reserver och dessutom visade det sig att den ryska armén var fyra gången större totalt. Det spelade ingen roll att provianten var enorm i städerna längs gränserna. Sverige hade haft det svårt mot en lika stor fiende, en fyra gånger så stor var fruktansvärd. Den ryska armén bestod dessutom mestadels av kosacker, alltså en fruktansvärd fiende. Kungen och hans närmaste begav sig omedelbart till Finland. Där anslöt han med en Sven Torstensson, en man som gjort karriär under stormningen av Novgorods huvudstad. Han gav Torstensson befäl över 5000 inköpta ryttare, en styrka som var skrattretande mot den 15000 som stod på andra sidan gränsen. Dock så marscherade Vassilys armé i Baltikum dag och natt för att förena sig med den armé som hittills enbart varit ett lockbete.

Bild93Ryskavertaget.png

Sven Tostensson och Adelcreutz marsch mot ryssen

Bild95Sventorstenssonslegoknektar.png

Sven Tostenssons legoknektar

Kungens förhoppning var att Sveriges sammanlagda 16000 man skulle stå emot ryssen så mycket att han inte vågade sig in i Finland utan enbart inrikta sig på krig vid finska viken. Kungens chansning lönade sig och den ryske generalen Nazariy von Buxhoevden, en av många tyska invandrande adelsmän, attackerade på sommaren Ingermanland. Där stod det tredje slaget om Ingermanland och svenskarna förlorade stort mot sin fiende. Adelcreutz han inte ansluta sig med Torstensson, vilket skulle leda till att dessa båda för all framtid skulle se på varandra med hat och avsky.

Bild97TredjeslagetomIngermanland.png

Nederlaget mot den övermäktiga ryska armén

Men svenskarnas mod påverkade fursten av Moskva, han var inte lika säker på sina rapporter om att Sveriges styrkor var få och slagna utan skickade 21 juni 1510 ett bud om fred mellan svenskarna och moskoviterna. Han hade enligt sig själv ändå uppnått det han velat, trots att ingen mark tillfallit Moskva. Vassily var i mycket en skeptisk man och detta var anledning till att han inte litade på sina generaler när det påstod att fienden var slagen. Fursten var nöjd med att ha tuktat Tyska Orden och skakat den svenska kungen rejält. Kung Karl däremot såg fredsbudet som en skänk från ovan. Gud hade sannerligen haft medlidande med Kung Karl och hans armé och därför hade han hjälpt kungen när han som mest behövde det. Sverige skrev på fredsbudet och styrkorna började marschera hem till sina posteringar.

Bild98freden.png

Den vita freden

Sverige återgick till att förbättra ekonomin och dessutom genomförde Karl XI en mindre räfst som innebar att flera adelsmän försökte revoltera mot honom. Efter segern i förra kriget var den svenska armén stark, dess ledare erfarna och folket hyllade sin kung. Så de adelsmän som kämpat hårt för att öka sin makt infångades snart och fängslades eller avrättades på Stockholms gator. Detta ledde till oro runt om i huvudstaden och ibland skedde upplopp från fattiga bönder som gav sig på de rika runt om på Stockholms gator. Dessutom hade kungen var oförsiktig och utnämnt Torstensson till den man som skulle sköta infångningen av adelsmän vilket skulle leda till kungens död.
För Torstensson tog sin uppgift på allvar men dessvärre var hans källor inte lika bra. Det anses numera att mer än 40 människor dömdes till döden utan någon riktig misstanke.
En av dessa var kungens förre lärare och likaså fältmarskalk Adelcreutz far. Han ställdes inför rätta och dömdes till döden för landsförräderi. Eftersom han var en landsförrädare enligt lagen så fanns det enbart en straff, döden. Kungen vågade inte trotsa Torstensson trots att han själv var tveksam till om misstankarna verkligen var befogade. Kungen skrev under beslutet och Adelcreutz halshöggs utanför slottet, huruvida kungen var närvarande vet ingen, men det verkar smått otroligt att han skulle välja att bevittna den man, som varit som hans far, när han steg fram för att dö.

cBild1KnutAdlercreutzdr.png

Fredrik Adlercreutz far avrättas utanför kungens slott i Stockholm

Dock så skulle inte unge fältmarskalken Fredrik Adelcreutz kunna förlåta kungen och hans familj för detta svek mot hans far. När Sverige befann sig i en stor kris, då kungen hade spärrat in sig på sitt rum av sorg stormade Fredrik Adlercreutz slottet. Han ansåg att ifall kungen svek hans far så skulle han själv svika kungen.
Stormningen som var skoningslös hade enbart ett mål, Karl XI skulle mördas. Livgardet under Adelcreutz befäl hade inga som helst problem med detta, de var allt för förblindade av Fredrik Adelcreutz karisma för att förstå vilket kaos som skulle kunna komma ur ett sådant här beteende.
Karl XI dräptes och likaså hans syster och hennes ofödda barn. Längre fanns inte någon direkt arvinge från kungens linje och adeln var inte långsamma med att upphöja deras befriare Adlercreutz till kung. Vad folket vid Mora Stenar beslöt har inte gått till historien, däremot skall livgardet ropat

- Kungen är död! Leve kungen.

Det hade inte dröjt särskilt länge innan folkmassan slöt upp och detta ansågs då som att de accepterade den nye konungen.
Hot mot den nye kungen fanns inga, adeln stod på hans sida och folket hade en respekt för deras förre fältmarskalk. En del revolter inträffade, men inget som inte slogs ner hänsynslöst, och till slut återgick allt till det vanliga.
Moskoviets och Mecklenburgs furstar protesterade då de ansåg sig ha laglig rätt till Karl XI arv. Vasily för att den förförre kungens syster varit gift med Vasilys far och Meckelnburgs furste Friedrich eftersom han och hans förfäder alltid varit tätt sammanslutna med Sverige. Ingen av dem kunde däremot göra något mer än att klaga. Mecklenburg var aldeles försvaga och Storfurstendömet Moskva återhämtade sig från förra kriget med Sverige.

Fredrik Adlercreutz hämnade sin far och blev samtidigt vald till kung av Sverige. Hans framtid var dock osäker, krig mot Danmark verkade oundvikligt, likaså krig mot Moskva så fort de återhämtat sig. Men för nuläget hade han möjligheten att bygga upp sitt försvar mot kommande krig. En av förberedelserna var giftermålet med kungen av Polens syster Waleska. Mer om Fredrik I av släkten Adelcreutz får ni läsa om i nästa kapitel.

cBild4FredrikIkungavSverige.png

Kung Fredrik I av Sverige
 
två bra uppdateringar, jag älskar sånna här AARer,
 
Är det nån som vill se något speciellt i nån kommande uppdatering. Jag har funderat på att Sverige kanske skall byte sitt statsstyre. Eftersom jag aldrig gör sånt annars så skulle det vara roligt att testa på det :D
Sedan så kan jag avslöja att Ai:n är riktigt smart, för när den blir trängd så tar den helt enkelt och flyttar sin huvudstad låååångt bort :D
 
Jag skulle vilja se Sverige erövra världen i nästa uppdatering! :D
 
Aenarian said:
Tycker det är väldigt intressant att Fredrik I är väldigt usel på Military som monark. Han var ju en väldigt bra general? :eek:
Jag vet, men jag tyckte det passade så bra in på berättelsen. Men det finns faktiskt en bättre anledning, men den kommer ni kanske märka i nästa uppdatering.
Kan ni komma på varför en kung var bättre innan han blev kung än efteråt :D
 
Wetew said:
Jag vet, men jag tyckte det passade så bra in på berättelsen. Men det finns faktiskt en bättre anledning, men den kommer ni kanske märka i nästa uppdatering.
Kan ni komma på varför en kung var bättre innan han blev kung än efteråt :D
he's a phony!
r7tsnn4j5y43etrltfy0mlzc53nva9c2hsmg.jpg


eller?
 
Henning said:
Har precis läst igenom allt. Mycket bra! :)

Gillar inlindningen av allting i spelet i historien. Synd bara att Fredrik I har military 3. :p
:mad: Jag är jättesur över det :mad:
Ifall jag ska vara ärlig så vet jag inte hur jag skall få med det i berättelsen, men jag funderar på om han skall missta benet i ett fyllebråk :D
Däremot så är jag förtjust hur allt löst sig hittils, trots att det ibland varit lite väl lättläst och tunt mellan raderna :(


Edit: När och om Fredrik II blir kung i framtiden så kommer jag begära et personligt besök i denna AAR :D ;)
 
Last edited:
Henning said:
Kanske stänger in sig i sitt slott och vältrar sig i lyx? :p
Jag har tänkt på det också. Kanske Fredrik I skall vara rädd för att dö i förtid som sina föregångare. Han kanske vill leva ett långt liv och istället låta Torstensson slåss för honom eftersom han är lika bra :)
 
Men, det är ju en sjuhelvetes skillnad på att kontrollera en hel krigsmakt och en armé. Bara för att man kan leda en armé i strid betyder inte det att man är bra på att organisera en hel krigsmakt.

Montgomery är för det mesta erkänd som en väldigt kompetent general, men som chief of staff(vad det nu heter på svenska?) var han inte alls särskilt bra. Jag tycker inte det är overkligt alls att Fredrik är dålig på att sköta rikets militär men bra på att leda en armé i fält. Han kanske helt enkelt inte har förståelse för hur rikets militära resurser skall användas och hur man får fram dom på rätt sätt.
 
Van der Gent said:
Men, det är ju en sjuhelvetes skillnad på att kontrollera en hel krigsmakt och en armé. Bara för att man kan leda en armé i strid betyder inte det att man är bra på att organisera en hel krigsmakt.

Montgomery är för det mesta erkänd som en väldigt kompetent general, men som chief of staff(vad det nu heter på svenska?) var han inte alls särskilt bra. Jag tycker inte det är overkligt alls att Fredrik är dålig på att sköta rikets militär men bra på att leda en armé i fält. Han kanske helt enkelt inte har förståelse för hur rikets militära resurser skall användas och hur man får fram dom på rätt sätt.

Kan inte annat än att hålla med.
 
men military påverkar hur bra general kungen är också
 
Flooper X said:
men military påverkar hur bra general kungen är också

Men Fredrik Adelcreutz är ju redan general i spelet och Wetew rollspelar väl att det är han som blivit kung? Så då påverkar det ju inte spelet.
 
Jag kan avslöja att när jag gjorde om Fredrik I till general (med 80% landtradition) så blev han en 3/1/0/0 -General :(

Nästa uppdatering dröjer, jag har den färdig i huvudet men det måste skrivas ner också :p
 
Tänkte göra nästa kapitel idag, men så råkade det ju vara pappa-dagen idag.
Nån gång i veckan kommer den ;)